Наукова бібліотека

Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова

Празьке видання «Українського медичного вісника»

УМВЗубко Ольга Євгеніївна, кандидат історичних наук, докторант кафедри історії і культури України ВДПУ ім. М. М. Коцюбинського подарувала для бібліотеки ВНМУ ім. М. І. Пирогова скан-копію рідкісного видання: «Український медичний вісник» (ч. 5–6), виданий у Празі 1925 року.

Цей неперіодичний часопис упродовж 1923–1925 рр.  видавала у Празі Спілка українських лікарів в Чехословаччині.  Всього світ побачило 6 номерів цього видання. Часопис друкувався українською мовою (в тогочасній Україні рідною мовою не було жодного фахового медичного видання). На сторінках «Українського медичного вісника» розміщувалися публікації лікарів-емігрантів та лікарів з Києва, Чернівців, Львова. Видання високо оцінювалося світовою спільнотою. На його шпальтах формувалася українська медична термінологія, було закладено підґрунтя до видання «Українського медичного словника».

Празьке видання «Українського медичного вісника» дало поштовх  до появи в Україні фахових видань українською мовою «Українські Медичні Вісті» (Київ) та «Лікарський Вісник» (Львів).